Sunday 25 May 2014

Евроизбори 2014 - голямото чудене продължава.

Снощи гледах БНТ около 1-2 часа за да разбера какви са резултатите от изборите за европарламент в България. Предаването на БНТ обаче не беше фокусирано изцяло върху България. Имаше резултати и от другите европейски страни, както и анализи на тези резултати. Използваха се думички от рода на "лява вълна", "националистическа вълна" и т.н. Този начин на мислене за това което се случва в Европа и България според мен е погрешен и съответно води до логичния резултат всички да са много учудени и изненадани от резултатите от изборите.

Днес съм убеден че ще продължи голямото "чудене" по редакционните материали в европейските вестници и в изказванията на политиците и "експертите".

Ако човек обаче мисли в правилната рамка, тогава няма нищо чудно в това което се случва. Правилната рамка е да се гледа на първо място икономиката. Всякакви други политически въпроси мигновено изпадат на по-задна позиция ако има проблем в икономиката. И съответно, ако икономиката е супер е възможно в дадена държава или общност да има хиляди други проблеми които да съществуват с години и да не доведат до никакви конфликти и сътресения.

В ЕС вече пета година продължава икономическа криза която се характеризира с почти липсващ ръст на БВП, няколко десетки милиона безработни и дългови проблеми които стават по-зле в резултат на мерките за решаването им. Европейците, както и българите, не знаят какви точно са конкретните проблеми, които пречат на европейската икономика. Но това което виждат съвсем ясно е че или ЕС е проблем или традиционните партии в управлението на ЕС са проблем, защото нямат идея как да решат проблемите на европейската икономика.

Гледайки на ситуацията в Европа от презумпцията че икономиката е най-важното нещо и че хората по-принцип не зная какъв точно е проблема или решението, а знаят единствено че е нещо различно от настоящото, тогава всичко случващо се в Европа е напълно логично и закономерно. Съвсем нормално е всеки месец да се чупи рекорда по евроскептицизъм, както и в политиката да влизат разни крайни партии (националисти, комунисти, фашисти и т.н.)

Най-тъжното в цялата ситуация е че тези крайни партии които хората вкарват в политиката в периоди на продължителни кризи няма да решат кризата. Техните "решения" най-често правят нещата по-зле. И има съвсем реална опасност да се влезе в една порочна спирала която до доведе до разпадане на ЕС.

Основния проблем в ЕС през последните 5 години е паричната политика на ЕЦБ. Супер рестриктивната политика която водят от 2008 насам задушава икономиката на цялата еврозона и на свързаните с нея страни. За съжаление въпреки че некомпетентността на ЕЦБ е очевидна, особено когато се сравни това което правят с действията на FED и BOJ, в Европа все още продължават да търсят проблемите другаде.

No comments:

Post a Comment