Thursday 1 January 2015

Равносметка за 2014

През изминалата година успях да напиша общо 1 (един) пост. Очевидно с подобно темпо трудно ще променя света ;), дори и ако приемем че някой друг освен Гугъл чете какво пиша. Ще се опитам да си наложа поне час и половина на седмица да се занимавам с блога през новата година.

Може би най-интересното нещо през изминалата година, за мен поне, беше огромната разлика между начина по който ЕЦБ и останалите европейски институции и журналисти от една страна и икономическата блогосфера и голяма част от американските и английски журналисти от друга, анализираха това което се случва с европейската икономика.

Аз очаквах да се зароди сериозна дискусия за това колко лоша идея е еврото и как то пречи на европейската икономика, особено след като през втората половина на годината видяхме че и Германия започна да издиша.

За мен беше напълно непонятно как в Европа ЕЦБ продължаваше да не прави нищо при положение че всички макроикономически данни сочеха че еврозоната страда от свръх рестриктивна парична политика. Същото недоумение беше изразявано почти ежедневно от икономистите и журналисти извън Европа. В Европа обаче по всичко изглежда че на практика липсват авторитетни хора които да изразят открито мнение в защита на нормалния макроикономически здрав разум и да поставят начало на обществена дискусия за паричната политика в ЕС. Тук както "елитите" така и обикновените хора са твърдо убедени в това колко добра идея е еврото и не поставят под каквото и да е съмнение общата валута или начина по който централната банка управлява тази обща валута.

За следващата година не съм оптимист за промяна в тази насока. Дори и Гърция да излезе от еврозоната се съмнявам че ще станем свидетели на нормална дискусия на тема парична политка водеща се със солидни икономически аргументи.

Въпреки като цяло негативния тон на горните няколко параграфа не бива да забравяме че живеем в най-доброто време за човечеството от началото на съществуването му до сега. Никога света не е бил толкова богат и проспериращ както сега въпреки хилядите проблеми които съществуват навсякъде.

Последния референдум в Швейцария където хората гласуваха против ограниченията за работа на чужденци, против високите данъци и против безумната идея да се задължи централната банка да купува злато еднозначно показаха че здравия разум е по-силен от популизма и ниските племенни страсти ме кара да вярвам че все пак има надежда за човечеството и просперитета на който се радваме в момента може би ще може да продължи.

No comments:

Post a Comment